Meddelare: Margareta Bäcklund  År: 1912

Socken/stad: Skön

I min barndom var det ett tattarfolk, som for omkring här: De kallades allmänt "Klatterbergs" 1). Käringen var en riktig trollpacka. En gång kom hon till mamma och ville ha ett litet får av henne, men det fick hon ej. Någon tid därefter blev det där fåret så bekojat med lus, att det riktigt flöt upp stora högar, då vi tvättade det. Till slut måste mamma hugga huvudet av fåret 2). Klaterbergs Anna hade förtrollat det för oss.

1) "Kläter" med betoning på första stavelsen är substantiv, som i ena fallet betyder trassel (icke garntrassel) i det andra trassel och fusk tillhopa. Lägges lika betoning på bägge stavelserna är det verb och betyder fuska ihop. "Klätret".

2) I Frostviken, Jämtland uppträdde för 20 år sedan bland fåren epidemiskt en hjärnsjukdom, som av befolkningen kallades "huggutulla" (huvudgalenskap). På flera ställen högg man huvudet av det först angripna fåret i den förhoppningen, att sjukdomen då ej skulle drabba de andra.

Ur Hammarstedtska arkivet: Husdjur II.